3 stele Lean & Green, sustenabilitate la un alt nivel

6 martie 2024

Sustenabilitatea este unul din pilonii strategici ai Grupului E. van Wijk și reprezintă dorința noastră de a contribui la un mediu mai curat pentru generațiile viitoare. Ne dorim să oferim soluții logistice sustenabile clienților si partenerilor nostri, oferind aceeași calitate serviciilor noastre.  Fiind un grup de mari dimensiuni, suntem preocupați de impactul pe care îl are activitatea noastră asupra mediului înconjurător și încercăm să luăm măsurile necesare pentru reducerea amprentei de carbon.

Am avut stabilite obiective clare cu privire la reducerea emisiilor de CO2, obiective pe care am reușit să le atingem printr-un plan de măsuri bine conturat, prin implicare și investiții în flota și echipa noastră.

Eforturile noastre susținute au avut ca rezultat nu doar reducerea demonstrată a emisiilor de CO2, dar și obtinerea certificării de 3 stele în cadrul programului  Lean & Green.  Astfel, suntem prima companie de transport din România care este certificată Lean & Green.

În articolul de astăzi, vom discuta despre ce este și ce presupune programul Lean & Green, ce semnifică fiecare stea di nacest program și despre cum am reușit să obținem 3 stele Lean & Green.

Să o luăm cu începutul …

Ce este Lean & Green?

Lean & Green este un program prin care se recunoaște reducerea emisiilor de CO2. Reprezintă o comunitate de companii care împărtășesc know how și bune practici cu privire la sustenabilitatea în logistică. Programul a fost fondat în 2008, în Țările de Jos, iar în prezent sunt în desfășurare 17 programe naționale în Europa și America de Nord, la care au aderat peste 550 de companii.

Programul Lean & Green în România

Acest program a fost lansat în România în primăvara anului 2023 și are ca scop monitorizarea și certificarea acelor companii care au o reducere demonstrată a emisiilor de CO2 per unitate transportată. Asemeni programului Lean & Green International, prin intermediul acestui program se pot obține 5 stele de certificare oferite în conformitate cu nivelul de reducerea a amprentei de carbon.

Ce semnifică fiecare stea Lean & Green?

Ți-am pregătit un infografic pe care o să îl detaliem în cele ce urmează:

Infografic Stele Lean and Green

Prima stea:

Dacă o companie reușește să reducă emisiile de CO2 cu 20% în 5 ani, aceasta reușește să obțină prima stea Lean & Green. Există un Plan de Acțiune elaborat pri nacest program sau mai există și varianta în care se poate prezenta o reducere dovedită a emisiilor de CO2 în urma analizării datelor colectate conform cerințelor pentru obținerea primei stele.

Măsurile de reducere a amprentei de carbon se focsează pe :

  • Optimizarea internă
  • Proiecte generale de reducere a CO2

A 2-a stea:

Companiile care continuă Planul de Acțiune Lean & Green și reușesc să reducă emisiile de CO2 cu încă 10% per unitate de transport, în 3 ani, vor obține cea de-a doua stea.

Măsurile de reducere pun accentul pe îmbunătățirea calității datelor, aspect care contribuie la alinierea la standardele internaționale, dar și la proiectele de colaborare.

A 3-a stea:

Companiile partenere care reușesc să reducă emisiile de CO2 cu 5% per unitate de transport în 2 ani, obțin cea de-a treia stea Lean & Green.

A 4-a stea:

Este necesar să existe o reducere a CO2 în fiecare an pentru a obține o reducere totală de 55% până la sfârșitul anului 2030 (per unitate de transport).

A 5-a stea:

Aceasta este ultima stea și poartă denumirea de “Paris climate goals” și se referă la neutralitatea companiilor în ceea ce priveste amprenta de carbon.

Ce înseamnă neutralitatea unei companii?

Atunci când discutăm despre neutralitate din punct de vedere al emisiilor de CO2 facem referire la echilibrul dintre cantitatea de CO2 care este eliberată în atmosferă (ca urmare a activităților noastre) și  o cantitate egală de CO2 eliminată din atmosferă.

Această stea va fi dezvoltată, pe parcurs, în colaborare cu companiile partenere și partenerii acestui program.

Sustenabilitatea, un demers necesar

La E. van Wijk, înțelegem cât este de important să existe un plan de măsuri implementat din timp, care trebuie respectat în totalitate, pentru a asigura un mediu curat generațiilor viitoare.

Sustenabilitatea a devenit un subiect care a atras tot mai mult atenția în ultima perioadă (pe bună dreptate, o să vedeți mai jos de ce)

Obiectivul care a fost stabilit în cadrul Acordului de la Paris din 2015 a fost acela de a limita creșterea temperaturilor globale cu maxim 1,5 grade Celsius. Știm cu toții că dacă acest prag agreat ar fi depășit, vom avea parte atât de fenomene extreme, riscuri ridicate de îmbolnăviri, probleme cu resurse precum hrana și apa.

Cu toții simțim efectele încălzirii globale, nu o dată s-a întâmplat ca temperatura din termometre să nu corespundă peioadei în care ne aflam, dar știm oare cum s-a modificat temperatura în toți acești ani? Vă lăsăm mai jos o imagine, care nu mai are nevoie de nicio descriere suplimentară.

Potrivit Climate Central, așa arată trasnformarea climatică în perioada 1850 – 2022

Warming stripes, transformarea climatica in perioada 1850 - 2022

Legendă grafic:

  • Fiecare linie reprezintă temperatura globală medie pe un an (din periaoda 1850 – 2022)
  • Liniile roșii: reprezintă anii în care temperatura medie din anul respectiv, a fost mai mare decât temperatura medie din perioada 1971 – 2000
  • Liniile albastre: reprezintă anii în care temperatura media din anul respectiv a fost mai scăzută decât temperatura medie din perioada 1971 – 2000.

Planul de măsuri pe care l-am implementat

După cum am menționat mai sus, programul Lean & Green presupune crearea unui plan de acțiune privind reducerea emisiilor de CO2 într-o perioadă stabilită.

Planul nostru de acțiune a cuprins următoatele măsuri:

Program eco-driving

Am implementat, acum ceva timp, traininguri 1 la 1 cu fiecare șofer din echipa noastră. Trainerul nostru specializat DAF a monitorizat îndeaproape stilul de condus al fiecărui șofer, dar și consumul de combustibil pe diferite rute. Aceste măsuri au condus la o reducere a combustibilului cu 10%, ceea ce înseamnă o reducere a amprentei de carbon.

Investiții în flotă

Am înlocuit camioanele Euro 5 cu camioane Euro 6, care sunt mai eficiente în privința consumului.

Este foarte important să se monitorizeze cât mai exact consumul de combustibil și stilul de condus la fiecărui șofer. Deoarece sistemul nostru telematic este unul performant, datorită lui reușim să obținem următoarele informații:

  • de câte ori este apăsată pedala de frână pe o distanță de 100 km,
  • dacă se utilizează tempomatul
  • cât de des se apelează la rularea liberă
  • dacă se utilizează Cruise Control
  • care este plaja de turații etc.

Toți parametrii de mai sus sunt transformați direct într-un rezultat care este contorizat de o soluție IT. Pe baza acestor rezultate, sunt realizate rapoarte/ sofer. La fiecare 6 luni facem o medie a scorului lunar pe care îl obține fiecrae șofer, ținem cont de km parcurși, obținând astfel o evaluare corectă. Există u nsistem de recompensare pentru șoferii care obțin rezultate bune, dar și un training (teoretic și practic) pentru șoferii care nu au rezultate prea bune.

Un alt aspect important, este faptul că mașinile noastre au fost configurate în jurul reducerii emisiilor de CO2.

Energie verde

În depozitele din București folosim deja sisteme de iluminat cu LED, economice.

Suntem în plin proces de extindere a depozitului din Cluj și de modernizare a spațiilor de birouri. Cu scopul de a reduce amprenta de CO2 și a avea un impact cât mai mic asupra mediului, am inclus în proiect sistemele de iluminat cu LED, dar și panourile solare.

Planificare rutelor

Un alt aspect care trebuie luat în calcul atunci când discutăm despre reducerea CO2 este legat de planificarea rutelor și eliminarea kilometrilor paraziți.

Ne dorim să testăm anumite rute în intervale de timp mai puțin aglomerate și astfel să reducem din amprenta de carbon. TMS (Transport Management System) oferă rute ghidate, astfel că sistemul îl va ghida pe șofer să folosească cea mai bună rută pentru a ajunge la punctul de încărcare/ descărcare. Aceste rute ghiate sunt foarte importante, deoarece ajută la eliminarea km paraziți.

Ce înseamnă km paraziți? Acești kilometri fac referire la camionul care merge din punctul A în punctul B fără să fie încărcat. Astfel că, pentru fiecare astfel de kilometru se elimină emisii de CO2 fără a transporta nimic.

Facem mai mult, cu mai puțin CO2

Astfel că, în urma implementării tuturor măsurilor pe care ni le-am propus, a fost organizat un audit final, în urma căruia compania noastră a reușit să obțină 3 stele Lean and Green ceea ce inseamna o reducere demonstrată a emisiilor de CO2 de 35 % (în raport cu valorile înregistrate în anul 2019), fiind prima companie de transport și logistică din România certificată Lean & Green.

Și pentru că planurile noastre în materie de sustenabilitate nu se opresc aici, ne dorim să reducem și mai mult emisiile de CO2, oferind aceeași calitate serviciilor pe care le oferim. Targetul nostru viitor, în materie de sustenabilitate, îl reprezintă reducerea emisiilor cu 55%, obținând astfel cea de-a patra stea Lean & Green.

Solicită ofertă